Bekir AKKAYA

Bekir AKKAYA

Her Telden..

Kumrulu Mustafa Salur: "Depremler Önceden Bilinecek!"

24 Şubat 2020 - 04:47

24 Ocak Cuma günü  Elazığ – Sivrice ve Malatya merkezli   Suriye, Gürcistan ve Ermenistan’ı kapsayan  6,8 büyüklüğünde meydana gelen deprem Türkiye’yi büyük bir yasa boğmuştu. Ve bugün de İran’da olan depremin ardından yine vefat edenlerimiz mevcut.  Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum.

            Türkiye’miz deprem kuşağı altında. Türkiye’de olduğu kadar, tüm Dünyada sık sık depremler meydana gelmektedir. Depremlerden onlarca insan vefat etmekte ve büyük kayıplar verilmektedir.

Kısaca deprem: Yerküre içerisindeki kırık(fay) düzlemleri üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yer değiştirme hareketinden kaynaklanan titreşimlerin, dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü sarsması olayına "deprem" denilmektedir.

Her deprem olduğunda onlarca belgesel izliyorum. Yine öyle yaptım. Yine depremle ilgili uzmanlarımızı dikkatle takip ediyorum.

Deprem uzmanlarının tamamı Türkiye ile ilgili görüşlerini ortaya koyarlarken harita üzerinde Türkiye’nin deprem haritaları üzerinde ülkemizde deprem olacak yerlerin altını özellikle çiziyorlar. Can kaybı olmaması ve binaların yıkılmaması için devletimizi ve ilgilileri sık sık uyarıyorlar.

Depremlerin meydana gelmesi ve olması hakkında hiç kimse farklı bir görüş ileri sürmüyor. Tüm deprem uzmanları depremin ne zaman olacağının bilinmesinin mümkün olmadığını ve tüm dünyada bunun için yüklü paralar harcanarak bilimsel çalışmalar yapıldığını ifade ediyorlar.

Bu girişten sonra beni takip eden dostlarla bir hatıramı anlatmak istiyorum.

Yıl 2000

Gezmek için gittiğim İstanbul’da İş adamı İsmet Erçal’la bir araya geldik. Amacımız İstanbul’da birlikte gezmek ve en önemlisi İsmet Erçal’ın çok önemsediği ve hürmet gösterdiği Mustafa Salur amca ile tanışmak.

Bir iki gün önceden randevu talep edip nerede ve hangi saatte buluşacağımızı kararlaştırdık. Kumrulu Mustafa Salur amcamız yürüttüğü önemli görevleri ve de o günlerde ağır hastalığı nedeniyle kimse ile görüştürülmemektedir. Sık sık İsmet Erçal ile birlikte olmalarından kaynaklı İsmet Erçal’ın randevu talebine olumlu cevap verildi. Yoksa görüşmek imkansız gibi bir şeydi.

Mustafa Salur amcanın hizmetinde bulunan çok sayıda insan mevcut.  Bu vesile ile tanıştığım ve değerli bir insan olan Erzurumlu Medyum Adem Bu tür görevleri yürütmektedir. Daha sonraları da çok kez şahit olduğum Adem bey, Mustafa Salur amcaya “Baba” diye hitap ederek en yakın hizmetlerini kendisi görmektedir.

Daha sonra çok kez bir araya geldiğim Muhterem Mustafa Salur amca ile ben ilk kez bir araya gelecektim.  İsmet Erçal’la birlikte bir lokantaya gidip Mustafa amcayı ve yanında gelecekleri beklemeye koyulduk.

Kumrulu Mustafa Salur Amca bir araçla lokantanın önüne getirildi. Mustafa amcayı araçtan Adem beyle diğer görevliler kollarının altına girerek getirdiler. Üç beş görevli Mustafa amcaya karşı o kadar saygılı ve itina gösteriyorlardı ki başlangıçta hayret ettim. Daha sonraları Mustafa Salur amcayı tanıdıkça ve onun ilim ve irfanına ve tasavvuftaki derinliğine şahit olduktan sonra Mustafa Salur amca, görünenin ve bilinenin ötesinden çok kıymetli bir insan olduğuna ben de kanaat getirdim.

Nihayet lokantada bir masa etrafında orada bulunanlarla birlikte büyük bir saygı ve edeple Mustafa Salur amca ile sohbete başladık.

Dostum İsmet Erçal,  öncesinden bana Mustafa Salur’la ilgili bir çok şey anlatmıştı ama o gün bir araya gelinceye kadar çokta inanmamıştım. Ama o gün gördüm ki Mustafa Salur amca yaşadıkları ile dünyanın her türlü çilesini çekmiş ve yaşamış ve şimdi ise tasavvufta keramet ve keşif noktasında dolaşmaktadır. Bunu bizzat o gün ve daha sonraları da bir çok “hal” durumlarını gözlerimle gördüm. Mustafa amca inanılmaz derecede keramet sahibi takvası yüce bir Allah dostuydu. Allah razı olsun. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun inşallah.

Mustafa Salur amcayı tanıdığım ve elini öptüğüm o gün çok kıymetli konuşmalara şahit oldum. Sohbetin bir yerinde şöyle dedi;

“Bir gün gelecek dünya bütün gıdasını topraktan alacak. Toprak bir formülle topraktan yetişen tüm gıdaların yerini alacak. Ekip dikmeye insanlar zaman ayırmayacak. Ve kesinlikle insanlar aç kalmayacak ve açlık savaşları bitecek. Alış veriş merkezlerinde gıda maddesi kesinlikle satılmayacak.” Bu konuda uzun izahatta bulundu. İnşallah bu konuda ileriki günlerde yazmak nasip olur.

Mustafa Salur amca sohbetin bir yerinde depremlerden söz etti. Depremlerin neden ve nasıl olduğunu bilimin verileri ile açıkladı. Da sonra Kur’an-ı Kerim’in ışığında ve peygamberimizin hadisleri ile depremi bizlere nakletti. Dinle bilimin iç içe olduğunu, birbirlerinden ayrılmalarının mümkün olmadığı söyledi. İslam dininin ancak bilimle daha fazla anlaşılacağını ve insanın görevinin hem dünya ve hem de ahretle bütün olabileceğini ifade etti.  Deprem konusunda benim aklımda kalan ve bu yazıyı yazmamın nedeni olan şu ifadeleri kullandı.

“Çok yakın bir zamanda bilim adamları depremleri öncesinden bilecek. Bugünkü gibi depremde can kaybı yaşanmayacak. Fıtrata uygun dayanıklı ve yüksek katlı apartmanlar yapılmadığı takdirde fazla mal kaybı da yaşanmayacak. Yüksek katlı binalar yapılsa da depremler önceden bilindiği için can kaybı yaşanmayacak ancak binaların yıkılması nedeniyle mal kayıpları hep yaşanacak.  Kesinlikle bilimsel çalışmalar yapılarak evlerin araziye uygun standartlara uygun geliştirilmesi gerekir, Yüksek binalar değil, alçak binalar ve toprağa yakın olması gerekir.” İfadelerini kullandı.

Kumrulu Mustafa Salur amca depremin önceden bilineceğine dair ifadelerini şu sözlerle açıkladı.

“Bilindiği gibi deprem; Yerküre içerisindeki kırık(fay) düzlemleri üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yer değiştirme hareketinden kaynaklanan titreşimlerin, dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü sarsması olayıdır. “

“Dünyanın 4/3 su ile kaplıdır. Kaplıca suları ve içme suları yer altından çıkmaktadır. Bugün içtiğimiz sular evimize kadar borularla taşınarak getirilmektedir. Bir noktada su ile bütün evler bir şekilde birbirlerine bağlıdır. Yakın bir gelecekte çeşmelere ve evlerde bulunan musluklara bir cihaz bağlanarak yer altında faylarda oluşan enerji deprem öncesi su vasıtası ile musluklarımızda ya da çeşmelerde bulunan cihazlar alarm verecek, deprem öncesi insanlar depremin olacağını önceden bileceklerdir. Bu cihaz yakın zamanda piyasaya sokulacaktır.”

Mümkün mü? Bana göre mümkün ve depremin tanımından ve kırılan faylardan ve oluşan enerjiden söz ediliyorsa bu olabilir diye düşünüyorum.

İki bin yılında İstanbul’da tanıdığım ve elini öpmek ve duasını almakla nasiplendiğim Muhterem Mustafa Salur amcaya dostum İsmet Erçal ve orada bulunanların şahit olduğu bir soru sormuştum.

Bugün,  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan o gün cezaevinde idi.  Parti kurulacağı ve başına da Sayın Recep Tayyip Erdoğan’nın getirileceği söyleniyordu. Daha da ötesi Erdoğan için o günün gazeteleri ve medyası “Muhtar Bile Olamaz” manşeti atıyorlardı. İşte ben o gün Muhterem Mustafa Salur amcaya şöyle bir soru sordum.

-Efendim; Recep Tayyi Erdoğan cezaevinde. Ve siyaseten yasaklı ve cezaevinden çıksa da siyaset yapamayacak. Bu konu ile ilgili ne buyurursunuz?

Mustafa Salur amca aynen bana şöyle demişti.

“Recep Tayyip Erdoğan cezaevinden çıkacak, başbakan ve cumhurbaşkanı olacak ve Türkiye’yi uzun yıllar idare edecektir. Hatta Türkiye’de köklü değişiklikler yapacak, kimse onu engelleyemeyecek.” Demişti.

Mustafa Salur amcamız bundan 12 yıl önce İstanbul’da vefat etti. Kabri İstanbul’da.

Kumru’muzun çok değerli bir insanıydı. İstanbul’da çok sayıda sevenleri bulunuyordu. Sadece Kumrulular değil Türkiye’nin dört bir tarafında kendisini takip edenler ve onu emrinde olan çok değerli insanlar vardı. Eminim ki, şu anda mutlaka Mustafa amca kendi yerine birilerini bırakmıştır. Yılda birkaç kez Kumru’ya gelirdi. Dostum İsmet Erçal misafir eder ve hizmetini büyük bir itina ve hürmetle dostum Adem bey yerine getirirdi.

Çok uzun sohbetlerim oldu. Erçallar’ın misafirhanesinde çok istifade ettim. Adem beyden de çok istifade ettim.

Mustafa Salur Amcaya Allah’tan rahmet diliyorum. Adem kardeşime de selam ve saygılarımı sunuyorum. Beni bu güzel insanlarla tanıştıran değerli dostum İsmet Erçal’a da selamlarımı ve teşekkürlerimi iletiyorum.

Bekir AKKAYA / 24.02.2020 /İYAD/KUMRU MEDYA/KUMRU

Bu yazı 2235 defa okunmuştur .

Son Yazılar