İdris YÜZEN

İdris YÜZEN

Köşe Yazarı

Yaşama Hakkı Kutsaldır

02 Kasım 2014 - 20:25

İnsanlık uzun, karmaşık, kendi deyim ve terimleriyle isimlendirdiği dönem ya da zaman dilimlerinin baş aktörleridir. Diye daha önceden  yazılarımın arasına kaydetmiştim.
       Peki! öyle midir?j doğrusunu şimdi anlıyorum. İnsanlık uzun, karmaşık, kendi deyim ve terimleriyle isimlendirdiği dönem ya da zaman içinde, yaratıcının yarattığı mekân sahne; biz tümüyle canlı varlıklar ise bu sahnenin oyuncularıyız. Şeklinde olmalıydı.
          Bu düzeltmeyi yaptıktan sonra, asıl konu hayvanların haklarıdır. Bildiğimiz gibi içinde bulunduğumuz 2014 yılı 29 martta yaşanan don olayından dolayı zor bir yıl oldu. Biz insanlar akıl nimetimizle bununla başa çıktık çıkmasına, lakin evcil olmayan hayvanlar çok zorlandı. Çünkü yok olan bir tür diğer bir türün istilâsı yada değişik karakterler göstermesi anlamındadar. 
         Geçenlerde mahallemde bir gezintim sırasında ağaçta seyrek görülen elmalar ve bu elmaları kuşların yemeye çalıştıklarını gördüm. Normal bir mevsimde kuşların bunu yaptıkları sıkça olmaz. Kestane ağaçlarının etrafında da birden fazla sincap, kuşlar ve geceleri hatta domuzların yediklerini bizzat gördüm. Bir başaktan bin tane bahşeden yüce mevlâ bunu böyle yapıyorsa hiç şüphesiz burda hayvanların hakları da var. 

Dünyamız canlıların çeşitleriyle güzel. Kırda gezinirken kuşların cıvıltısı, börtüböceğin eşsiz serenatı ve binbir çeşit nebatatların kokusu, ağaçların yapraklarının rüzgârla eşsiz uyumunu seyredemezsek tabiat içerisinde varlığımız anlamının önemli bir kısmını yitirir.

           Öyleyse! bizler tarlada rençberliğimizi yaparken ürünlerimizin bazı miktarlarını onlara bırakmalıyız. Az miktarda olan meyveleri hiç toplamamalıyız. Bence bu da bir sadaka biçimidir.
           Hani; yaratılanı sevmek vardı ya Yaratandan ötürü! burdaki yaratılandan kasıt sadece İnsan değil bütün canlılardır. Saygılarımla.

 

Bu yazı 1735 defa okunmuştur .

Son Yazılar